Taurina este cunoscută din băuturile energizante în care conținutul de cofeină este mult peste cea permisă, astfel, putem avea impresia că avem de-a face cu o substanță nocivă, cu efect stimulator. Numai că ea a fost introdusă în băuturile energizante tocmai pentru a atenua efectele secundare neplăcute provocate de conținutul exagerat de cofeină. Fără aceasta, cantitatea respectivă de cofeină ar fi avut un efect neplăcut. Taurina este un acid organic asemănător aminoacizilor și constituie 0,1% din masa organismului uman, având un rol cheie în numeroase aspecte ale funcționării sănătoase a organismului uman. Față de multe animale, omul și-a pierdut capacitatea de sintetizare a taurinei, astfel că pentru menținerea nivelului corespunzător avem nevoie de surse externe (din alimente). Taurina se regăsește exclusiv în alimente de origine animală. În produsele lactate abia că există, carnea conține o cantitate mică (30-160 mg/100g), în timp ce fructele de mare, cum ar fi crabii, midiile și cefalopodele, conțin de aproximativ zece ori mai multă taurină decât carnea (300-900 mg/100g).
Aceste vietăți cu un conținut mare de taurină sunt tocmai cele care le-au fost cea mai la îndemână strămoșilor noștri, căci trăiesc în apropiere de maluri și nici măcar nu trebuie pescuite, ci doar adunate. Potrivit așa numitei concepții „Aquatic ape”, acceptată tot mai mulți biologi, acestea au constituit cea mai importantă parte a alimentației omului, iar datorită conținutului lor ridicat de Omega-3 DHA, creierul uman s-a putut dezvolta la dimensiunea de acum.
Oare și conținutul de taurină din acestea a fost un element la fel de important? Oricum ar fi, se pare că suntem „concepuți” pentru o dietă bogată în taurină. De cele mai multe ori, consumul de midii și crabi nu este specific alimentației occidentale contemporane, astfel că și consumul de taurină este redus (30-400 mg/zi). În concluzie, am avea nevoie de suplimentare de taurină. Dacă așa stau lucrurile, atunci bolile civilizației ar trebui să fie mai frecvente în rândul oamenilor cu nivelul scăzut de taurină, iar populațiile care consumă multă taurină ar trebui să fie mai sănătoase. Suplimentarea cu taurină ar trebui să scadă riscul îmbolnăvirilor, sau să amelioreze simptomele bolilor deja formate. Să vedem dacă așa stau lucrurile.
Potrivit constatării unui studiu din 2009, taurina este cheia duratei mari de viață a japonezilor. Într-un studiu anterior, din 2006, efectuat în țări asiatice, s-a constatat și că cei în a căror urină s-a găsit mai multă taurină au fost cei mai sănătoși, în rândul lor fiind cel mai redus numărul îmbolnăvirilor coronariene. Un alt studiu, mai recent, din 2012, a confirmat acest fapt, mai mult decât atât, s-a observat că oamenii care au un nivel mai ridicat de taurină au tensiunea și indicele de masă corporală mai scăzute, la fel și profilul de lipide al sângelui este mai bun. Nivelul scăzut de taurină din organism poate fi observat la cazurile de diabet, cancer, insuficiență renală, insuficiență cardiacă și insuficiență hepatică.
O analiză publicată în anul 2012, într-o revistă de specialitate, consideră – în contradicție cu opiniile de până atunci – că taurina este unul dintre cele mai importante elemente esențiale ale organismului, al cărei nivel optim poate fi menținut numai prin consumul de alimente bogate în taurină sau cu ajutorul suplimentelor. Un studiu anterior, din 2002, menționa, de asemenea, că lipsa de taurină este mai frecventă decât s-ar putea crede, căci măsurarea ei este anevoioasă și ea nici nu se depozitează. Se consideră foarte importantă suplimentarea cu taurină la sugari (conservele pentru bebeluși de mai o calitate mai bună conțin deja taurină). Vedem, prin urmare, că aportul de taurină al organismului are legătură directă cu frecvența bolilor civilizației, prin urmare, o alimentație bogată în taurină ar fi de dorit.
Oare dacă adăugăm pur și simplu taurină la alimentație ar însemna aceleași avantaje? Răspunsul la această întrebare reiese din câteva studii clinice la om privind efectele suplimentării cu taurină:
Boli ale gingiilor
Într-un studiu din 2014, zece pacienți cu gingivită avansată au primit, timp de 15 zile, 500 mg de taurină pe zi. Statutul bolii s-a ameliorat chiar și în acest scurt răstimp, chiar și cu 500 mg, ceea ce este o cantitate mică.
Diabet zaharat
În cadrul unui studiu din anul 2010, s-a administrat unor bolnavi de diabet zaharat de tip I 1,5 g taurină pe zi, iar după numai 14 zile s-a constatat o ameliorare semnificativă a stării venelor acestora.
Slăbire
În cadrul unui studiu din anul 2004, pacienți obezi au primit 3 g de taurină, timp de 7 săptămâni. Le-a scăzut în mod semnificativ greutatea corporală și li s-au ameliorat și valorile de colesterol.
Atenție, fumători!
În cadrul unui studiu din anul 2003 s-au administrat 1,5 g de taurină unor persoane tinere, cu artere îngustate în urma fumatului. Venele s-au lărgit deja după 5 zile, atingând un diametru egal cu cel al nefumătorilor.
Performanță sportivă
Taurina sporește și performanța sportivă (forța și perseverența, deopotrivă), în timp ce oferă protecție față de leziuni, față de efectele oxidative ale sportului și de febra musculară.
Tinitus
Mai nou se relatează, adesea, rezultate promițătoare obținute în experiențele pe animale în privința efectului taurinei de corecție a tinitusului. Acest efect a fost dovedit, înainte, și la oameni.
Bila
Pentru producția de bilă este nevoie de o cantitate mare de taurină, fără aceasta ea nu se produce corespunzător. Astfel, cei care au probleme cu digestia alimentelor grase ar trebui să completeze aportul de taurină.
Mențiune: Potrivit regulamentelor UE valabile și la noi în țară, suplimentele alimentare sunt alimente care au menirea de a completa regimul alimentar tradițional, și care conțin, în formă concentrată, nutrienți sau alte materii cu efecte nutritive sau fiziologice, acestea fiind prezente singure sau în diferite combinații. Potrivit poziției oficiale, aceste produse nu sunt medicamente, nu au efecte de vindecare și nu ajută la vindecarea sau prevenirea unor boli. Declarăm că descrierile privind substanțele active ale produselor noastre au fost redactate exclusiv pe baza celor mai noi cercetări independente și semnificative, în urma studierii aprofundate a contextelor acestora, cu intenția de a prezenta rezultatele cercetărilor tuturor cititorilor interesați. Aceste descrieri nu comportă scopuri promoționale și nu îndeamnă la achiziționarea produselor noastre. În cazul în care clienții noștri ne onorează cu comenzi repetate, acest fapt trebuie să se datoreze exclusiv experienței lor pozitive cu produsele GAL. În asta credem, pentru asta lucrăm!
Surse
1. Cordain et al. The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic. European Journal of Clinical Nutrition (2002) 56, Suppl 1, S42–S52
2. Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
3. Zhao et al., Taurine content in Chinese food and daily intake of Chinese men. Adv Exp Med Biol. 1998;442:501-5.
4. Aiushin et al.: Taurine and carnosine in tissues of Pacific mollusks. Vopr Pitan. 1997;(6):6-8.
5. Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
6. Rana SK and Sanders TA. Taurine concentrations in the diet, plasma, urine and breast milk of vegans compared with omnivores. Br J Nutr.1986 Jul;56(1), 17-27.
7. Laidlaw SA, Grosvenor M, Kopple JD (1990). The taurine content of common foodstuffs. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1990 Mar-Apr;14(2):183-8
8. Yamori Y, Liu L, Mori M, et al. Taurine as the nutritional factor for the longevity of the Japanese revealed by a world-wide epidemiological survey. Adv Exp Med Biol. 2009;643:13-25.
9. Yamori Y. Food factors for atherosclerosis prevention: Asian perspective derived from analyses of worldwide dietary biomarkers. Exp Clin Cardiol.2006 Summer;11(2):94-8.
10. Murakami S. Taurine and atherosclerosis. Amino Acids.2012 Dec 8.
11. Franconi F, Bennardini F, Mattana A, et al. Plasma and platelet taurine are reduced in subjects with insln-dependent diabetes mellitus: effects of taurine supplementation. Am J Clin Nutr.1995 May;61(5):1115-9.
12. Birdsall TC. Therapeutic applications of taurine. Altern Med Rev. 1998 Apr;3(2):128-36.
13. Stapleton PP, O’Flaherty L, Redmond HP, Bouchier-Hayes DJ. Host defense—a role for the amino acid taurine? J Parenter Enteral Nutr. 1998 Jan-Feb;22(1):42-8.
14. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70.
15. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Mol Vis. 2012;18:2673-86. Epub Nov 12, 2012
16. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70
17. Sree et al.: Evaluation of the efficacy of taurine as an antioxidant in the management of patients with chronic periodontitis. Dent Res J (Isfahan). 2014 Mar;11(2):228-33.
18. Moloney MA, Casey RG, O’Donnell DH, Fitzgerald P, Thompson C, Bouchier-Hayes DJ. Two weeks taurine supplementation reverses endothelial dysfunction in young male type 1 diabetics. Diab Vasc Dis Res. 2010 Oct;7(4):300-10.
19. Moloney MA, Casey RG, O’Donnell DH, Fitzgerald P, Thompson C, Bouchier-Hayes DJ. Two weeks taurine supplementation reverses endothelial dysfunction in young male type 1 diabetics. Diab Vasc Dis Res. 2010 Oct;7(4):300-10.
20. Fenessy et al., Taurine and vitamin C modify monocyte and endothelial dysfunction in young smokers. Circulation. 2003 Jan 28;107(3):410-5.
21. Zhang M, Izumi I, Kagamimori S, et al. Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men. Amino Acids.2004 Mar;26(2):203-7.
22. Balshaw TG, Bampouras TM, Barry TJ, Sparks SA. The effect of acute taurine ingestion on 3-km running performance in trained middle-distance runners. Amino Acids.2013 Feb;44(2):555-61.40. Goodman CA, H
23. Dawson R, Jr., Biasetti M, Messina S, Dominy J. The cytoprotective role of taurine in exercise-induced muscle injury. Amino Acids.2002 Jun;22(4):309-24.
24. Hu YH, Lin CL, Huang YW, Liu PE, Hwang DF. Dietary amino acid taurine ameliorates liver injury in chronic hepatitis patients. Amino Acids.2008 Aug;35(2):469-73.
25. Liu HY, Gao WY, Wen W, Zhang YM. Taurine modulates calcium influx through L-type voltage-gated calcium channels in isolated cochlear outer hair cells in guinea pigs. Neurosci Lett. 2006 May 15;399(1-2):23-6.
26. Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine attenuates aminoglycoside ototoxicity by inhibiting inducible nitric oxide synthase expression in the cochlea. Neuroreport.2008 Jan 8;19(1):117-20.
27. Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary taurine on tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res. 2010 Dec 1;270(1-2):71-80.
28. Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine modulates calcium influx under normal and ototoxic conditions in isolated cochlear spiral ganglion neurons. Pharmacol Rep. 2008 Jul-Aug;60(4):508-13.
29. Davies E, Donaldson I. Tinnitus, membrane stabilizers and taurine. Practitioner.1988 Oct 22;232(1456 ( Pt 2)):1139.
.