Sarea de colină
Este importantă consumarea unei cantități corespunzătoare de colină pentru funcționarea satisfăcătoare a creierului, sistemului nervos, ficatului, rinichilor, și chiar pentru buna funcționare a tuturor celulelor organismului. Unele dintre consecințele directe ale consumului scăzut de colină sunt sindromul metabolic, scăpările de memorie, anomaliile tubului neural, deficiențe funcționale ale sistemului nervos (sensibilitate accentuată la stres), rezistența la insulină și ficatul gras, ciroza. Din păcate, majoritatea oamenilor suferă de lipsă acută de colină, abia se găsesc oameni care consumă colină într-o cantitate corespunzătoare.Alimentele care conțin o cantitate semnificativă de colină sunt doar gălbenușul de ou, ficatul și creierul. Dintre acestea, gălbenușul și ficatul sunt consumate în masă. Un gălbenuș de ou conține 120-150 mg de colină, iar 100 de g de ficat, aprox. 400 de mg. Tratamentul termic accentuat nu este favorabil însă, însă fierberea/călirea nu sunt atât de nocive. Fiecare om ar trebui să consume 5-600 de mg de colină pe zi (recomandarea oficială este de 425-500 de mg). Cine mănâncă zilnic, în medie, cel puțin 4-5 gălbenușuri de ou? Chiar și 3-4 pe zi, plus și ficat, de cel puțin două ori pe săptămână? Sper că multă lume... Dar pentru cine nu consumă aceste cantități, este important aportul pentru a acoperi minusurile!
Femeile gravide și sarea colină
În cazul femeilor gravide, colina este chiar mai importantă, iar ele au nevoie chiar de o cantitate mult mai mare. Este important să li se administreze cel puțin 930 mg pe zi, ceea ce înseamnă aprox. 6-8 gălbenușuri de ou pe zi.Are un rol-cheie în dezvoltarea normală a fătului și astfel ajută și la prevenirea afecțiunilor în dezvoltarea fătului și a afecțiunilor congenitale. În cadrul unui studiu din anul 2012 s-a constatat că mamele care au primit, în cursul sarcinii, 930 mg de colină pe zi, au adus pe lume copii cu un sistem nervos „mai bun”, copii mai sănătoși decât cei ai mamelor cărora li s-a administrat „doar” 480 mg de colină pe zi. Formularea sistem nervos „mai bun” se referă la faptul că, în timpul sarcinii, placenta și fătul au un nivel de stres scăzut (CRH, cortizol), iar la controlul efectuat la câteva luni după naștere, aceștia au avut, de asemenea, un „sistem al stresului” mai bun (de exemplu, funcții mai bune ale axei HPA, feedback mai bun). Sugarii cu un astfel de „sistem de stres” mai bun vor fi, la vârstă adultă, protejați față de numeroase boli, astfel, față de rezistența la insulină, hipertensiune și toate bolile cauzate de stres, deoarece sensibilitatea la stres este definită în mare măsură de caracterul axei HPA formate la naștere (se știe că și adulții născuți prematur sunt mai sensibili la stres și la rezistența la insulină).O observație interesantă din partea Weston Price este faptul că la popoarele care trăiesc aproape de natură, femeilor li se asigură o alimentație cu un conținut mai ridicat de colină – atât în timpul sarcinii, cât și pe perioada alăptării. Prin urmare, dacă gravidele primesc cel puțin 930 mg de colină pe zi, măcar în trimestrul a treilea de sarcină, atunci putem considera că s-a făcut primul și poate cel mai important pas către o viață de adult echilibrată. Se presupune, totodată, că astfel se poate preveni și preeclampsia în timpul sarcinii, deoarece cauza acesteia este nivelul înalt de CRH (corticotropin releasing hormone) din placentă, care scade semnificativ prin administrarea de colină. Această cercetare prezintă interes și datorită faptului că schimbarea pozitivă semnificativă la gravidele și copiii lor, cărora li s-a administrat 930 de mg colină pe zi, s-a constatat chiar și în comparație cu grupul gravidelor care au luat, și ele, o cantitate mai mare, de 480 de mg colină pe zi. În cadrul cercetării s-a administrat clorură de colină, adică sare de colină (în ambele grupe, 380 de mg proveneau din alimentație, într-un grup s-a administrat 100 de mg colină în plus, iar în celălalt, 550 de mg).Unul dintre indicatorii de calitate cei mai importanți pentru sărurile de colină (și toate celelalte substanțe cu conținut de colină, cum ar fi, de exemplu, bitartratul de colină etc.) este așa-numitul conținut de amine, al cărui nivel corespunzător este de până la 10 ppm. Conținutul de amin al substanței folosite de noi este, în mod normal, o zecime din aceasta (1 ppm) și am folosit tocmai acea formă de sare de colină, ca cea din cercetarea menționată.
Defectul de tub neural
În plus față de toate acestea, colina este eficientă și în cazul defectelor de tub neural. Are un efect mult mai mare decât vitamina B9 (acidul folic/folatul). Mai mult decât atât, în cazul lipsei de colină, nici acidul folic/folatul nu împiedică defectul de tub neural. Doar o cantitate corespunzătoare de colină îl poate preveni, chiar și cu administrarea unei cantități scăzute de B9/acid folic/folat!
Memoria
Administrarea unei cantități mai mari de colină în timpul sarcinii îmbunătățește memoria la copii, dar și în timpul vieții s-a constatat un raport (invers) între frecvența deteriorării memoriei la vârste înaintate și colina administrată fătului. Din punctul de vedere al dezvoltării memoriei, administrarea în cantități semnificative până la vârsta de patru ani are un rol foarte important. Dar administrarea unei cantități sporite de colină are un efect pozitiv asupra memoriei și în alte etape ale vieții, chiar și la senectute.
Inflamații cronice
Cercetările au demonstrat o legătură între administrarea de cantități mari de colină și frecvența inflamațiilor la nivel de organism.
Boli tumorale
Administrarea unei cantități corespunzătoare de colină scade riscul de boli tumorale, mai ales riscul de cancer hepatic și mamar.
Ficatul gras și sindromul metabolic
Mențiune: Potrivit regulamentelor UE valabile și la noi în țară, suplimentele alimentare sunt alimente care au menirea de a completa regimul alimentar tradițional, și care conțin, în formă concentrată, nutrienți sau alte materii cu efecte nutritive sau fiziologice, acestea fiind prezente singure sau în diferite combinații. Potrivit poziției oficiale, aceste produse nu sunt medicamente, nu au efecte de vindecare și nu ajută la vindecarea sau prevenirea unor boli. Declarăm că descrierile privind substanțele active ale produselor noastre au fost redactate exclusiv pe baza celor mai noi cercetări independente și semnificative, în urma studierii aprofundate a contextelor acestora, cu intenția de a prezenta rezultatele cercetărilor tuturor cititorilor interesați. Aceste descrieri nu comportă scopuri promoționale și nu îndeamnă la achiziționarea produselor noastre. În cazul în care clienții noștri ne onorează cu comenzi repetate, acest fapt trebuie să se datoreze exclusiv experienței lor pozitive cu produsele GAL. În asta credem, pentru asta lucrăm!
Surse:
Jiang, X., Yan, J., West, A. A., Perry, C. A., Malysheva, O. V., Devapatla, S., … Caudill, M. A. (2012). Maternal choline intake alters the epigenetic state of fetal cortisol-regulating genes in humans. The FASEB Journal, 26(8), 3563–3574.
Zeisel SH, da Costa KA: Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23.
Corbin KD, Zeisel SH. Choline metabolism provides novel insights into nonalcoholic fatty liver disease and its progression. Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar;28(2):159-65.
Poly C, Massaro JM, Seshadri S, Wolf PA, Cho E, Krall E, Jacques PF, Au R. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Dec;94(6):1584-91.
https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_kolin_nelkulozhetetlen_az_egeszseges_elethez.htm
Examine.com
.