Efecte deja dovedite de studiile clinice efectuate pe om:
Reducerea, eliminarea problemelor articulare
Într-un studiu din 2012, un grup de persoane cu dureri moderate de poliartrită reumatoidă a primit 2x50 mg dintr-un puternic antiinflamator și analgezic cu conținut de diclofenac, iar un alt grup a primit 2x500 mg de Bio Curcumină®. Starea grupului care a luat Bio Curcumină® s-a ameliorat semnificativ, mai mult decât atât, durerea s-a și redus într-o mai mare măsură decât în cazul grupului care a luat medicamentul puternic.
Acest lucru este interesant, deoarece în timp ce medicamentul are un efect analgezic direct, efectul analgezic al Bio Curcumină® poate fi explicat doar prin atenuarea cauzei problemei. Într-un alt studiu din 2011, o formulă care conține Bio Curcumină® și extract de tămâie BosPure® s-a dovedit a fi eficientă la pacienții cu dureri articulare cauzate de artrită cartilaginoasă.
Atenuarea depresiei
În cadrul unei cercetări din anul 2014, un grup de pacienți cu depresie au primit, timp de 6 săptămâni, câte 500 mg Bio Curcumină® zilnic, observându-se o ameliorare de 62,5% pe scara Hamilton. O atenuare identică cu cea a grupului care a primit medicamente antidepresive. La grupul care a luat atât medicamente, cât și Bio Curcumină®, s-a constatat o ameliorare și mai mare, de 77,8%.
Tratamentul bolii Alzheimer
În cursul unui studiu din anul 2008 s-a constatat ameliorarea stării bolnavilor de Alzheimer care au luat o cantitate de 1 g de Bio Curcumină® pe zi. Acesta a redus în mod semnificativ cantitatea de plăci beta-amiloide din creier, cele care cauzează boala, demonstrând că poate nu numai să amelioreze boala, ci și să o remită în mod eficient.
Cercetările legate de Bio Curcumină® continuă... În cadrul experimentelor în vitro s-a demonstrat, efectul acestuia în problemele tractului urinar, în tratarea cancerului la sân și la prostată a fost demonstrat, deja, și la animale, la fel și faptul că ajută la detoxifierea ficatului.
Alte efecte ale curcuminei, dovedite la om:
Scade puternic inflamația la nivelul întregului organism, nivelul de CRP, nivelul de trigliceride și de colesterol, senzația de durere, peroxidarea lipidelor, tensiunea arterială, edemele, depresia, riscul la multe tipuri de cancer, simptomele și riscul de ulcer gastric și intestinal. Pe lângă toate acestea, este un puternic antioxidant și sporește sensibilitatea la insulină!
Precum se poate vedea, Bio Curcumina® în sine mărește extrem de eficient nivelul de curcumină din sânge, iar așa cum au demonstrat-o studiile menționate mai sus, poate să treacă și de bariera hemato-encefalică. Noi i-am mărit și mai mult eficiența, combinându-l cu noi metode de sprijinire a absorbției: produsul nostru conține, alături de Bio Curcumină®, și o cantitate mare de ulei esențial de turmeric, extract de ghimbir, ulei esențial de ghimbir și BioPerine®. Nu avem cunoștință despre un alt produs la care să fie prezente, laolaltă, toate aceste elemente care să ajute la absorbția turmericului.
În India și în țările din această zonă, rădăcina de turmeric se folosește de cel puțin 4000 de ani. Este unul dintre cele mai apreciate plante medicinale și condimente, care se regăsește în aproape toate mirodeniile de la ei (varietățile de curry). Incidența a numeroase boli frecvente în alte părți ale lumii, printre care și a celor tumorale, este foarte scăzută în India. Lucru ciudat, deoarece consumul de zahăr, carbohidrați rafinați și lapte, care cresc incidența acestor boli, este foarte mare la ei. Se presupune că riscul scăzut de îmbolnăviri i se datorează consumului mare de turmeric. Această plantă a trezit interesul științei și a fost supusă din ce în ce mai multor cercetări. S-a dovedit a fi foarte eficientă în experimente in vitro și pe animale – în cazul cancerului, al afecțiunilor articulațiilor, ale sistemului nervos și în numeroase alte probleme. Conform unor cercetări clinice la om, multă vreme s-a considerat benefică doar în problemele tractului intestinal. Acest lucru se datorează faptului că turmericul și curcumina (principalul ingredient activ) administrate oral nu ajung din sistemul intestinal în fluxul sanguin, or pentru a avea efecte asupra întregului organism și nu doar asupra sistemului digestiv, trebuie să ajungă în fluxul sanguin. Pentru a-și exercita efectul și asupra creierului/sistemului nervos, trebuie să treacă și de așa-numita barieră hemato-encefalică. În cadrul unor experimente pe animale s-au administrat cantități consistente de extract de turmeric (cu 95% curcumină) prin injecții, astfel acestea au ajuns direct în fluxul sanguin și au putut fi observate mult mai multe efecte. În zilele noastre, în schimb, există mai multe soluții pentru a introduce în fluxul sanguin curcumina administrată oral. Studiile efectuate cu acest tip de preparate au demonstrat și eficiența la om – în cazul altor afecțiuni decât cele ale sistemului digestiv (artrită, boala Alzheimer, depresie etc.). Păcat că pentru a asigura absorbția era necesară utilizarea multor materiale nocive (ex. emulsii de polisorbat sau proteine din soia), dar există multe soluții mai naturale și mai sănătoase, iar în cazul produsului nostru, noi le aplicăm pe fiecare, laolaltă. De aceea, produsul nostru este unic.
Ingredientele active ale turmericului
Cele mai studiate ingrediente active sunt curcuminoidele (există 3 feluri). Condimentul în sine conține aprox. 3% din acestea. Majoritatea cercetărilor legate de turmeric sunt axate pe curcuminoide (și mai ales pe curcumină). Trebuie, însă, amintit și faptul că rădăcina turmericului conține 1-2% de uleiuri esențiale care conțin și turmeroni, de asemenea cu un puternic efect antiinflamator și antioxidant. Acestea au un efect similar și sinergic cu cel al curcuminoidelor, dar ajută în foarte mare măsură și la pătrunderea curcuminoidelor administrate oral, în fluxul sanguin. Extractele de turmeric obișnuite, standardizate pe curcumină, nu conțin turmeronii prezenți în uleiurile esențiale.
Problema absorbției și importanța practică a acesteia
După cum am amintit, curcumina administrată oral poate crește eficient nivelul de curcumină a țesuturilor intestinale, dar nu poate, sau abia dacă poate să ajungă în fluxul sanguin, și astfel și la alte țesuturi. Au fost efectuate numeroase experimente pe oameni sănătoși, care arată în mod clar că până și extractul de turmeric care conține 95% curcuminoide necesită cel puțin 10-12 000 mg de extract de turmeric pentru ca să ajungă o oarecare cantitate de curcumină în fluxul sanguin. La administrarea unei cantități de sub 1800 mg, în fluxul sanguin nu ajunge nimic. S-au găsit multe soluții pentru a ameliora absorbția, dar multe dintre acestea fac peretele intestinal mai permeabil, ceea ce nu este bine.
Există următoarele tehnici naturale, fără reacții adverse, de îmbunătățire a absorbției: unul dintre ingredientele active picante din piper și ardeiul iute, piperina, crește volumul de sânge în tractul intestinal, ceea ce favorizează în sine absorbția, dar reduce în același timp și activitatea enzimei hepatice P450, care descompune curcumina în produse de descompunere ineficiente. Într-un studiu clinic pe oameni, grupul care a luat extract de piper negru cu conținut ridicat de piperină, brevetat sub numele de BioPerine®, respectiv curcumină, a avut o cantitate de 20 de ori mai mare de curcumină în sânge, decât grupul care a luat aceeași cantitate de curcumină fără BioPerine®. În plus, BioPerine® ajută curcumina să treacă prin bariera hemato-encefalică, astfel încât poate avea un efect benefic asupra creierului și sistemului nostru nervos. Ca și piperina, gingerolii extrași din ghimbir acționează în același mod, pentru a crește biodisponibilitatea curcuminei, deși acest lucru nu a fost testat clinic, ci doar pe animale. Cu toate acestea, s-a dovedit clinic că extractul de ghimbir, care este de asemenea standardizat în gingeroli, are un puternic efect antiinflamator, cu un mecanism similar cu cel al curcuminei. Nu este de mirare: cele două plante sunt înrudite. Interesant este că în medicina veche indiană Ayurveda, turmericul este folosit de mii de ani în combinație cu un adjuvant de absorbție numit trikatu, care conține piper negru, piper lung și ghimbir, adică piperină și gingerol.
Cea mai bună și mai naturală soluție a fost dezvoltată de curând: curcuminoidele sunt amestecate cu o versiune specială de ulei esențial de turmeric (cu un conținut ridicat de turmeronă aromatică, extrasă la rece și fără substanțe chimice), amintită mai sus, iar acest complex special de ulei esențial și curcuminoide este apoi micronizat, producând efectiv un extract cu spectru complet de materie activă. Acesta este brevetat cu denumirea de Bio Curcumină® și BCM-95®. S-a făcut o comparație a acestuia cu complexul piperină-lecitină-curcumină (cu metodele existente de absorbție îmbunătățită) și s-a constatat că acesta a fost capabil să elibereze de peste 6 ori mai multă curcumină în sângele persoanelor participante la studiu! Ceea ce înseamnă că acesta nu numai că îmbunătățește pur și simplu absorbția curcuminei într-o măsură atât de mare, ci are și efecte antioxidante și antiinflamatorii ca cela ale componentelor turmerone ale uleiului esențial de turmeric! Însă, așa cum se zice, pofta vine mâncând: nu demult, efectele extraordinare ale Bio Curcumină® au fost demonstrate și la pacienții cu boala Alzheimer, cu artrită reumatoidă și osteoartrită. Ceea ce dovedește că a ajuns, într-adevăr, în fluxul sanguin (și astfel și la articulații), ba mai mult, a trecut și de bariera hemato-encefalică, pentru a ajunge în creier (Alzheimer).
1 g de Bio Curcumină® crește nivelul de curcumină din sânge, mai mult decât o fac 12 g de extract convențional de curcuminoide (95%) - la o masă bogată în grăsimi, cu timp de tranzit lent, favorabil absorbției!
Mențiune: Potrivit regulamentelor UE valabile și la noi în țară, suplimentele alimentare sunt alimente care au menirea de a completa regimul alimentar tradițional, și care conțin, în formă concentrată, nutrienți sau alte materii cu efecte nutritive sau fiziologice, acestea fiind prezente singure sau în diferite combinații. Potrivit poziției oficiale, aceste produse nu sunt medicamente, nu au efecte de vindecare și nu ajută la vindecarea sau prevenirea unor boli. Declarăm că descrierile privind substanțele active ale produselor noastre au fost redactate exclusiv pe baza celor mai noi cercetări independente și semnificative, în urma studierii aprofundate a contextelor acestora, cu intenția de a prezenta rezultatele cercetărilor tuturor cititorilor interesați. Aceste descrieri nu comportă scopuri promoționale și nu îndeamnă la achiziționarea produselor noastre. În cazul în care clienții noștri ne onorează cu comenzi repetate, acest fapt trebuie să se datoreze exclusiv experienței lor pozitive cu produsele GAL. În asta credem, pentru asta lucrăm!
Surse
1. United States Department of Agriculture: „Sugar: World Markets and Trade” Foreign Agricultural Service, November 2013
2. The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO): Milk Production in India and the United States from 2005 to 2011; FAO-STAT. June 4, 2013. (http://faostat.fao.org)
3. V. Mohan, G. Radhika, P. Vijayalakshmi, V. Sudha: Can the diabetes/cardiovascular disease epidemic in India be explained, at least in part, by excess refined grain (rice) intake? Indian J Med Res 131, March 2010, pp 369-372
4. Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and Curcumenoids Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275
5. Shiyou Li, Wei Yuan, Guangrui Deng, Ping Wang, Peiying Yang, Bharat B. Aggarwal: Chemical Composition and Product Quality Control of Turmeric (Curcuma longa L.) Pharmaceutical Crops, 2011, 2, 28-54
6. Srinivas L, Shalini VK, ShylajaM. Turmerin: a water soluble antioxidant peptide from turmeric [Curcuma Longa]. Archem Biochem Biophys. 1992 Feb 1; 292 (2): 617-23.
7. http://examine.com/supplements/Curcumin/
8. Reji Kizhakkedath: Clinical evaluation of a formulation containing Curcuma longa and Boswellia serrata extracts in the management of knee osteoarthritis. Molecular Medicine Reports, DOI: 10.3892/mmr.2013.1661
9. Chandran B, Goel A. A Randomized, Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Curcumin in Patients with Active Rheumatoid Arthritis. Phytother Res. March 9, 2012 doi: 10.1002/ptr.4639
10. Antony B, Kizhakedath R, Benny M, Kuruvilla BT. Clinical Evaluation of a herbal product (Rhulief™) in the management of knee osteoarthritis. Abstract 316. Osteoarthritis Cartilage. 2011;19(S1):S145-S146.
11. Baum L et al. Six-Month Randomized Placebo-Controlled, Double-Blind, Pilot Clinical Trial of Curcumin in Patients with Alzheimer’s Disease. Journal of Clinical Psychopharmacology. Vol 28, Number 1, Feb 2008 pg 110-114
12. Belcaro et al: Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44.
13. Garcea et al: Consumption of the putative chemopreventive agent curcumin by cancer patients: assessment of curcumin levels in the colorectum and their pharmacodynamic consequences. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Jan;14(1):120-5.
14. Preetha Anand, Ajaikumar B. Kunnumakkara, Robert A. Newman, and Bharat B. Aggarwal: Bioavailability of Curcumin: Problems and Promises Mol. Pharmaceutics, 2007, 4 (6), 807-818• DOI: 10.1021/mp700113r
15. Shaiju et al: Pharmacokinetics of Curcumin Conjugate Metabolites in Healthy Human Subjects Cancer Epidemiol Biomarkers Prev June 2008 17; 1411
16. Singh et al: Piperine : A Bioenhancer International Journal of Pharmacy Research and Technology 2011 1(1) 01-05
17. Unibar Corporation: CurQnetic™ Bioavailability Studies (http://unibarcorp.com/research)
18. Khajuria és et al (2003) In-house study for a patent work
19. Wigler I, Grotto I, Caspi D, Yaron M: The effects of Zintona EC (a ginger extract) on symptomatic gonarthritis. Osteoarth Cartilage. 2003 Nov;11(11):783-9.
20. Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG: Ginger--an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32.
21. Antony et al: A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human Oral Bioavailability of BCM-95®CG (Biocurcumax™), A Novel Bioenhanced Preparation of Curcumin Indian J Pharm Sci. 2008 Jul-Aug; 70(4): 445–449.
22. Grant KL, Schneider CD. Turmeric. Am J Health-Syst Pharm 2000; 57:1121-1122.